Ocet jest przezroczystą cieczą, w której kwas octowy stanowi około 4-15%. W Polsce najczęściej stosuje się ocet 10%. Może być wyprodukowany z różnych surowców roślinnych, dlatego możemy wyróżnić odmiany takie jak: biały, ziemniaczany, destylowany, ryżowy, kokosowy, winny, spirytusowy, balsamiczny, owocowy itp. Każdy z nich różni się nie tylko smakiem i aromatem, ale także zawartością antyoksydantów.
Zastosowanie octu
Przede wszystkim ocet stosuje się je jako konserwant żywności oraz/ lub jako przyprawa nadająca wyrazisty smak potrawom. Możemy wykorzystać go do zakwaszenia potraw oraz jako składnik sosów do sałatek, musztard, ketchupów czy marynat do mięs. Coraz bardziej staje się popularny w wersji do picia, np. jako dodatek do wody czy herbaty.
Ocet można dodawać także do rosołu. Ważne jednak, aby zrobić to dopiero na końcu gotowania, ponieważ kwas octowy nie pozwala na ugotowanie się warzyw. Przeważnie zaleca się dodanie 1 łyżki na standardowy, kilkulitrowy garnek. Dzięki temu rosół staje się gęsty oraz wzbogacony o nowy, wyrazisty smak.
Ocet jabłkowy – właściwości zdrowotne
Ocet poprzez kwaśny odczyn, korzystnie wpływa na pH żołądka i sprzyja procesom trawiennym. Jest zalecany nie tylko podczas dny moczanowej i reumatoidalnego zapalenia stawów, ale także cukrzycy typu 2. Kwas octowy powoduje szybsze uczucie sytości oraz podnosi wrażliwość na insulinę. Ocet powoduje skuteczne obniżenie poziomu glukozy we krwi, przez co jest stosowany również w profilaktyce zespołu metabolicznego. Działa przeciwbakteryjnie oraz zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych czy układu sercowo-naczyniowego.
Ocet pozytywnie wpływa także na gospodarkę cholesterolową, poprzez redukowanie poziomu cholesterolu VLDL i trójglicerydów.
Picie octu jabłkowego na czczo – czy to ma sens?
Ocet może stanowić urozmaicenie codziennej diety. Jednak samo zastosowanie, bez zmiany stylu życia czy niekorzystnych nawyków żywieniowych, nie poskutkuje szybką redukcją masy ciała. Do zmniejszenia nadmiernej ilości kilogramów niezbędne jest osiągnięcie deficytu kalorycznego. Ponadto, nie należy przesadnie zwiększać jego ilość w diecie, ponieważ może powodować wówczas dolegliwości z układu pokarmowego, np. biegunkę, nudności czy refluks.
Ocet w diecie – przeciwwskazania
Przed włączeniem octu do swojego jadłospisu, warto skonsultować się najpierw z lekarzem lub dietetykiem. Warto pamiętać, że ocet działa drażniąco na błonę śluzową żołądka i nie jest wskazany m.in. dla osób: z nadwrażliwym szkliwem zębów, z wrzodami żołądka, z chorobą refluksową, ze skłonnością do podrażnień żołądka czy po operacji w okolicach przełyku.
Jak zrobić ocet jabłkowy? Krok po kroku
Składniki:
- 1kg dojrzałych jabłek (najlepiej kwaśnych, np. antonówki czy papierówki)
- 1l wody
- 4 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
Do słoika wkładamy kawałki jabłek. Następnie zalewamy przegotowaną i osłodzoną wodą (po ostudzeniu). Słoik przykrywamy ściereczką i zabezpieczamy gumką. Jednocześnie zwracamy uwagę czy jabłka na pewno znajdują się pod powierzchnią wody.
Słoik odstawiamy w zacienione miejsce w temperaturze pokojowej. Po skończonej fermentacji (kiedy woda przestaje się pienić), przelewamy zawartość słoika przez sitko, aby uzyskać klarowny płyn.