Imprezowy koktajl z krewetek
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki
- 125g krewetek,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 2 czerwone pomidory,
- 1 szklanka wody,
- ½ cebuli,
- ½ papryczki chilli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- ½ łyżeczki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny,
- Przyprawy: sól, pieprz kolorowy grubo mielony, oregano, suszona bazylia.
Sposób przygotowania
1
Podsmażyć drobno posiekaną cebulę, chili i czosnek. Następnie dodać zblendowane pomidory (bez skóry) oraz przyprawy. Całość pozostawić na małym ogniu, jednocześnie cały czas mieszając przez około 15 minut. Można dodać trochę wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
2
Krewetki wrzucić do wrzącej wody i gotować przez 3 minuty. Następnie należy przelać je bardzo zimną wodą i obrać z pancerzyków zachowując ogonki.
3
Koktajl przelać do wysokich kieliszków/ lampek. Porozkładać przygotowane krewetki, można też dodać kilka pokrojonych do środka.
4
Przed podaniem skropić odrobiną soku z cytryny oraz posypać świeżą natką pietruszki.
5
Danie doskonale komponuję się razem z chipsami Lignaform.