Krem curry z kalafiora
- Prep Time20 min
- Cook Time45 min
- Total Time1 hr 5 min
Składniki (6 porcji)
- 1 kalafior
- 1 cebula
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki chili
- ¼ łyżeczki kurkumy
- szczypta kardamonu
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
- 1 ½ l bulionu warzywnego (z kostki rosołowej BIO bez glutaminianu sodu)
- sól
- świeża natka pietruszki
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć i przełożyć do garnka. Dodać kalafior rozdrobniony na małe różyczki, zalać wszystko bulionem, dodać przyprawy i zamieszać. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut (do czasu, aż kalafior będzie miękki). Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i rozlać do misek. Podawać skropione olejem, posypane świeżą natką pietruszki.