Przepis na dorsza w liściach kapusty
Przepisy

Pieczony dorsz w liściach kapusty

Pieczony dorsz w liściach kapusty

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    • 1 filet z dorsza;
    • 4 liście kapusty;
    • ½ cebuli;
    • ½ czerwonej papryki
    • 1 szklanka bulionu warzywnego (z kostki BIO bez glutaminianu sodu);
    • 1 łyżeczka soku z cytryny + skórka;
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, koper;
    • ewentualnie: ½ szklanki passaty pomidorowej bez cukru.

    Sposób przygotowania

    1

    Filet oprósz lekko solą, pieprzem, koperkiem oraz skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 20 minut.

    2

    Cebulkę podsmaż na patelni. Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. Kapustę podgotuj w osolonym wrzątku przez około 5 minut.

    3

    Wytnij twarde kawałki i zanurz liście na chwilę w misce z lodowatą wodą. Wyjmij i ułóż na każdym równą porcję ryby, cebuli, papryki oraz przypraw. Zawiń całość w kopertę i układaj w brytfance (brzegiem do dołu).

    4

    Zalej roladki bulionem, ewentualnie można dodać też passatę. Całość przypraw. Przykryj i piecz ok. 20 minut w 180 stopni C, do momentu aż liście się zarumienią. Po rozwinięciu liścia podawać posypane startą skórką z pozostawionej cytryny.