Przepis na pieczone warzywa
Przepisy

Pieczone warzywa

Pieczone warzywa

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    • pomidorki koktajlowe 8 sztuk,
    • papryka czerwona 1 sztuka,
    • papryka zielona 1 sztuka,
    • papryka żółta 1 sztuka,
    • bakłażan 1 sztuka,
    • cukinia 1 sztuka,
    • czerwona cebula 1 sztuka.

    Składniki marynaty

    • czosnek 2 ząbki,
    • ocet balsamiczny 1 łyżka,
    • oliwa z oliwek 2-3 łyżki,
    • posiekana natka pietruszki około 3-4 łyżki,
    • sól, pieprz, zioła prowansalskie – do smaku.

    Sposób przygotowania

    1

    Piekarnik rozgrzać do 180˚C. Bakłażana, cukinię i papryki umyć i pokroić w dużą kostkę, cebulę pokroić w pióra, a pomidorki koktajlowe pozostawić w całości.

    2

    Przygotować marynatę – czosnek rozgnieść i wymieszać z pozostałymi składnikami.

    3

    Warzywa wymieszać z marynatą, umieścić w naczyniu żaroodpornym (z pokrywką) i piec około 20 minut.