Przepisy

Marynowana papryka

Marynowana papryka

Wszystkie rodzaje papryk dostarczają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Co ciekawe, nawet marynowana papryka nie traci swoich prozdrowotnych właściwości!

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki

    • 3kg kolorowej papryki
    • 2 litry wody
    • 2 łyżki soli
    • 2 szklanki octu jabłkowego
    • 6 łyżeczek oleju rzepakowego
    • przyprawy: ziele angielskie, ziarna czarnego pieprzu, liść laurowy, ziarna gorczycy.

    Sposób przygotowania

    1

    Zagotować wodę, dodać ocet jabłkowy i sól.

    2

    Przyprawy oraz paprykę (pozbawioną gniazd nasiennych i pokrojoną w paski) przełożyć do słoików i zalać ostudzoną zalewą.

    3

    Do każdego słoika dodać łyżeczkę oleju.

    4

    Dokładnie zakręcić i pasteryzować 10-15 minut w gorącej wodzie

    5

    Przechowywać w chłodnym miejscu, bez dostępu światła.