Etap 6 Lignaform z produktami skrobiowymi/mącznym, Przepisy

Kotlety ziemniaczano-brokułowe

Kotlety ziemniaczano-brokułowe

Przepis, który nie daje o sobie zapomnieć przez cały tydzień. Szukając pomysłu na włączenie większej ilości warzyw do diety, warto wypróbować zdrowszą alternatywę dla tradycyjnych kotletów mielonych. Danie ma nie tylko mniej kalorii, ale również dużą dawkę witamin i składników mineralnych.

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki:

    • 3 ziemniaki średniej wielkości;
    • 1 mały brokuł;
    • 1 duże jajko;
    • 2 łyżki bułki tartej;
    • 2 łyżki oleju rzepakowego;
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, papryka wędzona, czosnek granulowany, zioła prowansalskie.

    Sposób przygotowania

    1

    Brokuła i ziemniaki oddzielnie ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i zostaw do przestudzenia. Następnie drobno pokrój lub przepuść przez praskę. Dodaj przyprawy, jajka i bułkę tartą. Dokładnie połącz wszystkie składniki. Uformuj małe kotlety i usmaż na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na złoto. Odsącz na ręczniku papierowym.