Domowa kostka rosołowa
Według tego prostego przepisu możesz zrobić własne, domowe kostki rosołowe. Wykonane ze świeżych warzyw i ziół, te zdrowe kostki rosołowe są niedrogie i dodają niesamowitego smaku potrawom.
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- ½ pora
- ½ małej cebuli
- 1 łyżka sosu sojowego bez cukru
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka wody
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 4 ziarna pieprzu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz czarny, suszony tymianek, oregano, słodka papryka, chilli, kurkuma.
Sposób przygotowania
1
Warzywa drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Dodać posiekany ząbek czosnku, koncentrat, sos sojowy i dobrze wymieszać.
2
Liście laurowe, ziela angielskie i ziarna pieprzu dokładnie zetrzeć w moździerzu lub w młynku do kawy i dodać na patelnię. Następnie zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Na koniec dodać natkę pietruszki.
3
Całość zblendować, przełożyć gęstą masę do foremek na lód i przechowywać w zamrażalce.