Przepis na domowe kostki rosołowe
Etap 1 Lignaform z warzywami, Przepisy

Domowa kostka rosołowa

Domowa kostka rosołowa

Według tego prostego przepisu możesz zrobić własne, domowe kostki rosołowe. Wykonane ze świeżych warzyw i ziół, te zdrowe kostki rosołowe są niedrogie i dodają niesamowitego smaku potrawom.

  • Prep Time15 min
  • Cook Time10 min
  • Total Time25 min

    Składniki

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łodygi selera naciowego
    • 1 ząbek czosnku
    • ½ pora
    • ½ małej cebuli
    • 1 łyżka sosu sojowego bez cukru
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • 1 szklanka wody
    • 1 liść laurowy
    • 2 ziela angielskie
    • 4 ziarna pieprzu
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • przyprawy: sól, pieprz czarny, suszony tymianek, oregano, słodka papryka, chilli, kurkuma.

    Sposób przygotowania

    1

    Warzywa drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Dodać posiekany ząbek czosnku, koncentrat, sos sojowy i dobrze wymieszać.

    2

    Liście laurowe, ziela angielskie i ziarna pieprzu dokładnie zetrzeć w moździerzu lub w młynku do kawy i dodać na patelnię. Następnie zalać wodą i gotować ok. 10 minut. Na koniec dodać natkę pietruszki.

    3

    Całość zblendować, przełożyć gęstą masę do foremek na lód i przechowywać w zamrażalce.