Pesto brokułowo-szpinakowe
Etap 1 Lignaform z warzywami, Przepisy

Pesto brokułowo-szpinakowe

Pesto brokułowo-szpinakowe

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    • 1/2 brokuła,
    • 3 garście świeżego szpinaku,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 2 łyżki oleju rzepakowego,
    • przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny

    Sposób przygotowania

    1

    Różyczki brokułu gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4 minuty, następnie przekładamy do miski. Dodajemy drobno pokrojony ząbek czosnku, liście szpinaku, dwie łyżki soku z cytryny oraz olej. Blendujemy na gładką pastę i doprawiamy. Pesto możemy przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce do 3 dni.
    Doskonale sprawdzi się razem z Grissini z rozmarynem Lignaform.