Kapusta pekińska jest cenionym warzywem, które charakteryzuje szerokie zastosowanie kulinarne, duża ilość składników odżywczych oraz łagodny smak.
Dlaczego warto jeść kapustę pekińską? Jest bogata w witaminy (C, A, z grupy B), składniki mineralne (wapń, potas i mangan) oraz stanowi cenne źródło antyoksydantów. Jest bardzo niskokaloryczna (100 g to tylko 16 kcal) oraz ma niski indeks glikemiczny.
Ze względu na bogaty skład kapusta pekińska wykazuje szereg właściwości leczniczych. Obecność przeciwutleniaczy zmniejsza ryzyko rozwoju różnych chorób (np. nowotworów), witamina C wzmacnia naczynia krwionośne oraz korzystnie wpływa na odporność, kwas foliowy wspomaga prawidłowy rozwój płodu u kobiet ciężarnych.
Jak można wykorzystać kapustę pekińską w kuchni?
Kapustę pekińską można jeść na surowo, stanowi smaczny dodatek do surówek warzywnych oraz wspaniały składnik do potraw jednogarnkowych np. zup lub gołąbków. W kuchni międzynarodowej bardzo popularnym przepisem bazującym na kapuście pekińskiej jest kimchi (koreańska kiszonka). Na uwagę zasługuje też sok z kapusty pekińskiej, który nie tylko wzmacnia odporność, ale też niweluje obrzęki oraz chroni przed anemią.
Sprawdź pomysł na wykorzystanie kapusty w trochę mniej znanej wersji „Leczo z kapusty pekińskiej„.
Smacznego!