Ostrygi to przysmak ceniony na całym świecie. Dlaczego warto je jeść?
- Mają bardzo małą wartość kaloryczną – 100 g ostryg to około 68 kcal.
- W ostrygach można znaleźć wiele niezbędnych składników odżywczych (białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i składniki mineralne).
- Stanowią cenne źródło cynku, witamin B12 i D, selenu, miedzi, żelaza, manganu, fosforu, magnezu, tiaminy oraz niacyny.
- Są źródłem unikatowej cząsteczki DHMBA (alkohol 3,5-dihydroksy-4-metoksybenzylowy), która posiada wyjątkowe działanie przeciwutleniające. Związek DHMBA jest 15 razy silniejszym przeciwutleniaczem niż sama witamina E, hamuje proces utleniania cholesterolu LDL przez co wpływa na obniżenie ryzyka wystąpienia chorób serca oraz miażdżycowych.
- Stanowią wspaniały dodatek do dań na bazie makaronu oraz sałatek. Pysznie smakują też same np. ugotowane z dodatkiem świeżych ziół lub grillowane.
- Ostrygi są znanym afrodyzjakiem, pobudzają wydzielanie dopaminy, co wiąże się z poczuciem szczęścia.
Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie i przygotowaniu ostryg?
- Należy kupować ostrygi z rekomendowanych i certyfikowanych firm.
- Powinno się zwrócić szczególną uwagę czy muszle ostryg są zamknięte i koniecznie wyrzucić te, które są otwarte.
- Jeżeli są dobrze przechowywane można je spożyć do 2 tygodni od momentu wyłowienia.
- Do ich otwarcia używa się specjalnego szpikulca lub odpowiedniego noża.
- Tradycyjnie spożywa je się na surowo. Ostrygi najczęściej podaje się otwarte, ułożone w muszlach na lodzie. Przed zjedzeniem należy je skropić ćwiartką cytryny lub polać sosem la mignonette, przygotowywanym na bazie octu winnego z drobno posiekaną szalotką i pieprzem.
- Ostrygi idealnie komponują się ze schłodzonym białym winem lub szampanem.
- Surowe ostrygi mogą przenosić szkodliwe bakterie i wirusy, dlatego gotowanie ostryg przed jedzeniem zmniejsza ryzyko niebezpiecznych infekcji pokarmowych.
Należy pamiętać, że ostrygi mają działanie alergizujące, dlatego osoby uczulone na owoce morza powinny ich się szczególnie wystrzegać. Ostrygi są pomocne dla osób na diecie redukcyjnej ze względu na dużą zawartość białka i niską kaloryczność. Pacjenci stosujący Metodę Lignaform mogą je włączyć do diety na drugim etapie.