Przepis na krem curry z kalafiora
Pozostałe przepisy

Krem curry z kalafiora

Krem curry z kalafiora

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki (6 porcji)

    • 1 kalafior
    • 1 cebula
    • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
    • ½ łyżeczki imbiru
    • ¼ łyżeczki chili
    • ¼ łyżeczki kurkumy
    • szczypta kardamonu
    • szczypta cynamonu
    • 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
    • 1 ½ l bulionu warzywnego (z kostki rosołowej BIO bez glutaminianu sodu)
    • sól
    • świeża natka pietruszki

    Sposób przygotowania

    1

    Na patelni rozgrzać olej i dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć i przełożyć do garnka. Dodać kalafior rozdrobniony na małe różyczki, zalać wszystko bulionem, dodać przyprawy i zamieszać. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut (do czasu, aż kalafior będzie miękki). Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić solą i rozlać do misek. Podawać skropione olejem, posypane świeżą natką pietruszki.