Parówki Lignaform z patelni z duszonymi warzywami
Zdrowe odżywianie to nie tylko kalorie, ale przede wszystkim smak i radość z jedzenia. Dlatego wypróbuj Nasz nowy przepis, który jest prawdziwą harmonią smaku i wartości odżywczych!
- Prep Time15 min
- Cook Time10 min
- Total Time25 min
Składniki:
- 3 parówki Lignaform (1 porcja);
- 1/2 cukinii (pokrojonej w półplasterki lub kostkę);
- 1/2 bakłażana (pokrojonego w kostkę);
- 1/2 zielonej papryki (pokrojonej w ćwiartki lub plasterki);
- 4 duże pieczarki;
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (opcjonalnie);
- ½ szklanki bulionu warzywnego;
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany lub świeży, zioła prowansalskie;
- kaloryczność: bez oliwy 180 , z oliwą 270 kcal
Sposób przygotowania
1
Bakłażana i cukinię posolić i odstawić na 10 min, a następnie spłukać i osuszyć (usunie to goryczkę)
2
Na patelni rozgrzać łyżeczkę oliwy, wrzucić bakłażana i paprykę, smażyć 3-5 minut
3
Dodać cukinię i pieczarki. Smażyć kolejne 5 minut.
Dolać bulion warzywny, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
Przykryć i dusić 5-10 minut, aż warzywa będą miękkie ale nadal lekko jędrne
4
W międzyczasie na osobnej patelni podsmażyć, na 1 łyżeczce oliwy, parówki Lignaform (można podgrzać w wodzie)
5
Wyłożyć uduszone warzywa na talerz i ułożyć na nich ciepłe parówki