„Zagrycha” – czyli słone i słodkie przekąski bardzo często pojawiające się przy alkoholu. Najczęściej są to wysokoprzetworzone i wysokokaloryczne produkty, takie jak chipsy, krakersy, batoniki czy orzeszki w panierce.
Niestety bywają bardzo zgubne, gdyż sięgając po nie łatwo zatracić się w ilościach spożytych porcji i tym samym dostarczyć dużo kalorii, niejednokrotnie tyle samo co posiada pełen posiłek.
Pod niewinnymi przekąskami kryje się bomba tłuszczów nasyconych, soli, cukru oraz wzmacniaczy smaku. Sięgając po przekąski warto przede wszystkim kierować się wartościami odżywczymi. Zamiast orzeszków w gotowej panierce warto wybrać naturalne bez soli. Słodkie przekąski, takie jak ciasteczka, warto zastąpić świeżymi lub suszonymi owocami, a chrupiący element mogą zapewnić warzywa takie jak marchew, kalarepa, ogórek, papryka z dodatkiem sosu (na bazie jogurtu lub hummus), pieczona ciecierzyca czy chipsy z jarmużu.
Mała miska chipsów czy garść orzeszków w panierce to równowartość kaloryczna szklanki borówek, całego opakowania jarmużu i miseczki serka wiejskiego.
Produkty określane mianem, „fit” nie oznaczają, że możemy jeść je bez limitu. Tak jak warzywa nie mają ograniczeń, owoce zaleca się w ilości 2 porcji na dzień, warto mieć na uwadze, że orzechy oraz suszone owoce stanowią wysokokaloryczny dodatek. Opisane produkty nie dostarczają tylko pustych kalorii, gdyż taka przekąska stanowi źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin oraz składników mineralnych. Należy jednak pamiętać, że przegryzka nie zastąpi pełnowartościowego posiłku, stąd powinna być traktowana jako dodatek do diety.
Świat sosów nie kończy się na majonezie czy śmietanie. Jako sos doskonale sprawdzą się te na bazie jogurtu naturalnego, musztardy, oliwy, hummusu, awokado, masła orzechowego, pomidorów czy bakłażana.
Pacjenci metody Lignaform bez obaw mogą korzystać z całej gamy przekąsek, tj. krakersy, chipsy, batoniki, które nie tylko zawierają niską kaloryczność, ale również są bogate w białko oraz błonnik, co zapewnia uczucie sytości.