Artykuły

18 marca- Europejski Dzień Mózgu

Odżywiony mózg jest kluczem do dobrego samopoczucia. Warto więc zadbać o różnorodność posiłków, a także pamiętać o najważniejszym pierwszym śniadaniu.

Czym odżywia się mózg? Jakich składników potrzebuje do prawidłowej pracy?

Mózg czepie energię z glukozy, która jest podstawowym składnikiem przemian metabolicznych zachodzących w mózgu. W codziennym żywieniu ważne jest, aby glukoza pochodziła z węglowodanów złożonych. Dzięki temu zapewniamy stabilny poziom glukozy we krwi, który pozytywnie wpływa na pracę mózgu, zapewniając stały dostęp energii.

Wśród składników, które wspomagają układ nerwowy i pozytywnie wpływają na procesy poznawcze i funkcjonowanie mózgu, wyróżnia się m.in:

  • kwasy tłuszczowe omega-3;
  • witaminy z grupy B;
  • witaminy C, A, E i D;
  • składniki mineralne, m.in.: magnez, potas, wapń, cynk, żelazo;
  • lecytynę;
  • aminokwasy, m.in. tryptofan- niezbędny do wytworzenia serotoniny oraz melatoniny.

,,Uspokój swój mózg!” – prawidłowa dieta dla mózgu

Odpowiednie zachowania i wybory żywieniowe poprawiają zdolność uczenia się, wpływają na pamięć, łagodzą lęki oraz stany depresyjne. Odpowiadają nie tylko za prawidłową pracę mózgu, ale także całego organizmu. Podstawą diety powinny być odpowiednio zbilansowane posiłki. Odżywiony mózg jest kluczem do dobrego samopoczucia. Warto więc zadbać o różnorodność posiłków, a także pamiętać o najważniejszym pierwszym śniadaniu. Wśród produktów żywnościowych, które wspomagają pracę mózgu wymienia się m.in:

  • Wodę- nawet niewielka (1-2%) utrata wody, zmniejsza sprawność mózgu, wpływa na nastrój, zaburza koncentrację, a także może przyczynić się do bólu głowy;
  • Zielone warzywa (szczególnie liściaste takie jak: sałata, jarmuż, szpinak);
  • Owoce (szczególnie jagodowe, takie jak: maliny, truskawki, jagody);
  • Tłuszcze roślinne (szczególnie o dużej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych- np. olej rzepakowy czy oliwa z oliwek);
  • Tłuste ryby morskie (np. łosoś, sardynki, makrela);
  • Pestki, nasiona, orzechy;
  • Herbata (szczególnie zielona).

Jakie składniki mogą pogarszać pracę mózgu?

W codziennej diecie powinniśmy unikać przede wszystkim:

  • alkoholu;
  • żywności wysokoprzetworzonej;
  • nadmiaru soli w diecie;
  • nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans;
  • konserwantów;
  • toksyn oraz metali ciężkich.

Zalecenia te są bardzo przydatne, szczególnie przy jednostkach chorobowych takich jak: depresja, migrena, stwardnienie rozsiane, choroba Alzhaimera, choroba Parkinsona.

Co zrobić, aby mózg pracował lepiej?

Wśród innych zaleceń poza-żywieniowych, warto zwrócić uwagę na:

  • Codzienną, umiarkowaną aktywność fizyczną- sprzyja to sprawności całego organizmu, a także zwiększa koncentrację. Ważne, aby aktywność była dopasowana pod wiek, stan zdrowia i preferencję. Szczególnie korzystna będzie aktywność na świeżym powietrzu.
  • Zachowanie higieny snu- sen wpływa na regenerację organizmu oraz wzmacnia połączenia między neuronami. Istotna jest nie tylko długość snu, a także jego jakość. Warto wiedzieć, że zarówno zbyt mała ilość snu, jak i zbyt długi sen mogą mieć negatywny wpływ na utrzymanie zdrowia. Według zaleceń osoba dorosła powinna spać od 7 do 9 godzin.
  • Ćwiczenia aktywizujące pracę mózgu, takie jak: łamigłówki, krzyżówki, szachy, quizy i rebusy. Treningi umysłowe pomagają utrzymać lepszą kondycję i wpływają na efektywną pracę mózgu.