Witamina D to witamina słońca
Wszystkie, Zdrowa żywność

Witamina D – Co warto o niej wiedzieć?

Witamina D - Źródło, właściwości

Właściwości witaminy D

Witamina D reguluje poziom gospodarki wapniowo-fosforowej, co wpływa na odpowiednie ich wchłanianie w jelitach, a także na mineralizację kości, zapewniając prawidłowy rozwój układu kostnego. Zwiększa wydajność i wydolność organizmu, reguluje ciśnienie krwi, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz krwionośnego, a dzięki zdolności do wygaszania reakcji zapalnych obniża ryzyko chorób autoimmunologicznych.

Stanowi profilaktykę chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer, choroba Parkinsona. Witamina D jest niezwykle cenna dla odporności organizmu. Badania wskazują, iż chorzy na Covid-19 regularnie przyjmujący witaminę D szybciej wracali do zdrowia i łagodniej przechodzili chorobę.

Na co wpływa witamina D?

Odpowiednie stężenie witaminy D korzystnie wpływa na redukcję masy ciała, co związane jest z prawidłowym wydzielaniem hormonów (parathormonu oraz kalcytriolu), dzięki którym komórki tłuszczowe są spalane, a nie odkładane jako tkanka tłuszczowa. Dodatkowo odpowiednia ilość witaminy D wpływa na wydzielanie leptyny (hormonu informującego mózg o sytości).

Naturalne źródła witaminy D

Witamina D naturalnie występuje w żywności i należy do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, stąd z pożywienia wchłania się najlepiej w towarzystwie tłuszczu. Najbardziej zasobne w witaminę D są tłuste ryby. Jej bogatym źródłem jest również tran, wątroba (wołowa, wieprzowa, cielęca i kurza) oraz jajka i niektóre grzyby. Jednak ilość witaminy D w tych produktach nie jest wystarczająca by pokryć jej dzienne zapotrzebowanie.

therapolska-co-zawiera-witamine-d
Suplementacja witaminy D - Co warto wiedzieć?

Światło słoneczne i witamina D

Witamina D nie bez powodu nazywana jest witaminą słońca. Pod wpływem promieni słonecznych syntezowana jest większość witaminy D potrzebnej dla człowieka. Szacuje się, że synteza skórna pokrywa zapotrzebowanie w 80%. Wystarczy, aby odsłonięte było 18% ciała, aby nastąpiła jej produkcja w ilościach 2000-4000 IU. W okresie letnim 15-20 minutowa ekspozycja na słońce jest wystarczająca. Od września do maja, kiedy zmniejszona jest dostępność słońca zalecana jest suplementacja witaminą D.

Waga a suplementacja witaminy D

Osoby otyłe, w tym również, dzieci oraz osoby starsze u których zachodzi ograniczona skórna synteza witaminy D są szczególnie narażone na jej niedobór.

Należy pamiętać, że witaminę D można przedawkować. Zaleca się, aby jej dawka była odpowiednio dobrana, na podstawie badań i po konsultacji z lekarzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *