Przepis na szparagi z krewetkami
Pozostałe przepisy

Szparagi z krewetkami

Szparagi z krewetkami

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    • 1 pęczek zielonych szparagów
    • 300 mrożonych krewetek (średnich obranych lub dużych w pancerzach)
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 4 łyżki oleju rzepakowego
    • 2 ząbki czosnku
    • ½ cytryny + 1 łyżka wyciśniętego soku
    • przyprawy: sól, pieprz czarny grubo-mielony, chili lub ostra papryka

    Sposób przygotowania

    1
    1. Ustaw piekarnik na 200 stopni. Krewetki przełóż do miski i wlej olej z przyprawami. Dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz ząbki czosnku. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na czas przygotowywania szparagów.
    2. Pozbądź się zdrewniałych końców szparagów i przełóż je do blaszki. Całość polej tłuszczem roślinnym, dodaj przyprawy i wstaw do piekarnika. Piecz około 10 minut. W połowie czasu warto je przemieszać. Następnie przesuń szparagi na połowę blachy, a na drugą wrzuć zamarynowane krewetki. Na całość rozłóż plasterki cytryny. Piecz krewetki ze szparagami przez 8-9 minut. Na koniec całość skrop jeszcze łyżką soku z cytryny.