Przepis na sos salsa verde
Przepisy

Sos salsa verde

Sos salsa verde

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki

    • świeży szczypiorek około 1/3 szklanki
    • świeża bazylia około 1/3 szklanki
    • natka pietruszki około 1/3 szklanki
    • kapary około 1/3 szklanki
    • ząbek czosnku 1 sztuka
    • świeżo wyciśnięty sok z cytryny 2-3 łyżki
    • oliwa z oliwek około 1/3 szklanki
    • sól, pieprz– do smaku

    Sposób przygotowania

    1

    Zioła umyć i posiekać, kapary pokroić na mniejsze kawałki, czosnek obrać i posiekać. Następnie wszystkie składniki zmiksować na gładką masę.

    Sos idealnie nadaje się do pieczonych i grillowanych dań mięsnych oraz rybnych.