Przepis na boczniaki ze szparagami
Pozostałe przepisy

Boczniaki ze szparagami i sosem ziołowym

Boczniaki ze szparagami i sosem ziołowym

  • Prep Time20 min
  • Cook Time45 min
  • Total Time1 hr 5 min

    Składniki (2 porcje)

    • 250g boczniaków;
    • 1 pęczek szparagów;
    • 2 ząbki czosnku;
    • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
    • 1/2 łyżeczki soku z cytryny/ limonki;
    • przyprawy: sól, pieprz kolorowy mielony, papryka słodka wędzona, chilli;
    • 2 porcje Fusilli lub Spaghettini Lignaform.

    Sos ziołowy

    • 1 łyżeczka oregano;
    • 2 łyżki posiekanej bazylii;
    • 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego;
    • 1 ząbek czosnku;
    • przyprawy: sól, pieprz biały mielony, 1 łyżeczka soku ze świeżo wyciśniętej cytryny/ limonki.

    Sposób przygotowania

    1
    1. Odłam zdrewniałe końce szparagów. Pokrój na 2cm kawałki (główki szparagów zostawić w całości). Na patelni podsmaż cebulę i boczniaki. Dodaj pieprz, paprykę, czosnek i chili, przemieszaj. Wrzuć przygotowane szparagi. Dopraw szczyptą soli. Smaż około 2 minuty, aż zaczną mięknąć. Skrop danie sokiem z cytryny/ limonki.
    2. Aby przygotować sos, wymieszaj wszystkie składniki. Następnie polej boczniaki ze szparagami.
    3. Danie doskonale sprawdzi się z Fusilli lub Spaghettini Lignaform.