Mycie owoców i warzyw przed spożyciem – czy warto w każdym przypadku?

Mycie owoców i warzyw jest niezwykle ważne, ponieważ na ich powierzchni często znajdują się pozostałości po pestycydach oraz różnego rodzaju

Biegunka – co jeść, a czego unikać podczas jej trwania?

Biegunką nazywamy zbyt częste oddawanie stolca (powyżej 3 razy na dobę), o luźnej, wodnistej konsystencji lub zwiększonej masie (powyżej 200g

Cellulit- co może być przyczyną i jak skutecznie się go pozbyć?

Cellulit jest potocznie nazywany ,,skórką pomarańczową”. Występuje u ok. 85% kobiet powyżej 20. roku życia. Określa nieprawidłowe rozmieszczenie tkanki tłuszczowej

Olej rzepakowy- czy jest najzdrowszym olejem?

Rzepak jest jedną z najbardziej popularnych roślin, a jego uprawa zajmuje aż 95% wszystkich roślin oleistych. W Polsce uprawia się

18 marca- Europejski Dzień Mózgu

Odżywiony mózg jest kluczem do dobrego samopoczucia. Warto więc zadbać o różnorodność posiłków, a także pamiętać o najważniejszym pierwszym śniadaniu. Czym

Międzynarodowy Dzień Bez Oleju Palmowego

Olej palmowy, podobnie jak kokosowy należą do tłuszczów roślinnym. Jednak te dwa wymienione wyróżniają się od innych tłuszczów roślinnych wysoką

Wzdęcia

Dokuczliwe wzdęcia- co jest przyczyną i jak sobie z nimi poradzić? Wzdęcia dotyczą ok. 30% populacji Polski. Pacjenci zgłaszają wówczas

Kofeina

Produkty, których się nie spodziewałeś, ale zawierają kofeinę! 😊 Wstęp Szacuje się, że w krajach europejskich dzienne spożycie kofeiny wynosi

Cukrzyca zagrożeniem dla osób z nadwagą i otyłością!

14 listopada obchodzimy Światowy Dzień Cukrzycy. Jest to Międzynarodowe Święto obchodzone w rocznicę urodzin odkrywcy insuliny Fredericka Bantinga. Cukrzyca i

Ocet i jego właściwości

Ocet jest przezroczystą cieczą, w której kwas octowy stanowi około 4-15%. W Polsce najczęściej stosuje się ocet 10%. Może być

Grzyby jadalne i ich trujące sobowtóry

Na co uważać podczas trwającego sezonu na grzyby? Dzień grzyba obchodzimy 24 września, jednak najlepszym czasem na zbieranie grzybów jest

Jak nie marnować żywności?

Poznaj sposoby na niemarnowanie żywności. Przyczyń się do naprawy problemu związanego z wyrzucaniem jedzenia.

Zatrucia pokarmowe

Okres letni to czas wyjazdów, wakacji i częstego podróżowania. Zatrucia pokarmowe mogą pojawić się jednak niezależnie od pory roku. Dotyczą

Właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata może mieć szereg korzyści zdrowotnych. Właściwości zielonej herbaty opierają się na jej działaniu antyoksydacyjnym, a także może pomóc w kontrolowaniu wagi.

Czy ostre jedzenie jest zdrowe?

Czy ostre przyprawy – takie jak cynamon, kurkuma, papryka i chili – są dobre dla zdrowia? Zdania ekspertów są podzielone. Istnieją pewne ryzyka, jak i korzyści.

Czy piwo bezalkoholowe jest zdrowe? Czy ma wpływ na odchudzanie?

Piwo często utożsamiane jest nie tylko z odpoczynkiem, ale także wieloma uroczystościami. Coraz częściej po piwo bezalkoholowe sięgają: młodzież, kierowcy,

Jak odpowiednio sprawdzać masę ciała w warunkach domowych?

Jak kontrolować masę ciała w warunkach domowych? Sprawdź najlepszy sposób na kontrolę wagi oraz jej interpretację.

Nawyki żywieniowe dorosłych a występowanie otyłości wśród dzieci i młodzieży

Jak rozpoznać nadwagę i rodzaj otyłości u dziecka? Jak budować zdrowe nawyki żywieniowe? Sprawdź, jak pozytywnie wpłynąć na stan zdrowia swojego dziecka.

Układ pokarmowy – Jakie pełni funkcje? Z czego się składa?

Czy znasz swój organizm? Dowiedz się, jak funkcjonuje układ pokarmowy, jakie są jego funkcje i jak odpowiednio zadbać o nasz organizm.

Czy chrzan jest zdrowy? Właściwości i zastosowanie chrzanu

Chrzan głównie jest znany ze swojego wyrazistego smaku i zapachu. W korzeniu chrzanu zawarty jest glikozyd siarkowy – synigryna, który

Dieta a zdrowy sen. Co jeść, aby dobrze spać?

Zaburzenia snu mogą negatywnie wpływać na masę ciała. Poznaj sposoby żywienia, aby poprawić jakość swojego snu.

Czosnek jako naturalny antybiotyk

Czy czosnek jest zdrowy? Czosnek jest niskokaloryczny oraz zawiera wysoką gęstość odżywczą. Jeden ząbek czosnku (ok.3g) dostarcza 4,5 kcal, 0,2g

Leczenie i detoks srebrem koloidalnym. Czym jest i jak stosować?

Co to jest srebro koloidalne? Srebro koloidalne (łac. Argentum colloidale) nazywane jest także nano srebrem lub kolargolem. To roztwór sporządzony

Tłusty czwartek a dieta. Na ile sobie pozwolić?

Co należy wiedzieć o pączkach? Na co zwrócić uwagę? W 2022 roku Tłusty Czwartek przypada 24 lutego. Jest to święto

Co to jest cholesterol? Rodzaje, zaburzenia i profilaktyka

Dowiedz się, czym jest cholesterol. Poznaj jego rodzaje, zaburzenia z nim związane oraz profilaktykę.

Czy jajka są zdrowe? Wszystko, co musisz wiedzieć o jajkach

Skład oraz wartości odżywcze jajek Każde jajko składa się z białka oraz z żółtka. Białko, które stanowi 60% całego jajka,

Rodzaje i wartości odżywcze serów

Jakie są wartości odżywcze serów? Sery są produktami otrzymanymi przez odpowiednią obróbkę skrzepu mleka. W serach znajdziemy sporą ilość tłuszczu

Kotlet schabowy – Czy jest zdrowy?

Czy mięso wieprzowe pokryte pszenną panierką poddane procesowi smażenia w dużej ilości tłuszczu to dobry wybór dla naszego zdrowia? Dowiedz się, jak przygotować kotlety schabowe w zdrowy sposób.

Cała prawda o makaronie – Jaki wybierać? Jak przygotować?

Makaron to nieodłączna baza wielu potraw, ale czy znasz jego wpływ na zdrowie? Poznaj wartość odżywczą makaronu, dowiedz się, jaki wybierać.

Kawa i jej właściwości

Poznaj właściwości kawy i dowiedz się, jakie ma właściwości zdrowotne. Czy warto ją pić? Jakie są negatywne skutki picia kawy? Sprawdź.

Majonez – Co warto o nim wiedzieć?

Co warto wiedzieć o majonezie? Czy majonez jest zdrowy? Na te oraz inne pytania odpowiadamy w tym artykule. Sprawdź wartości odżywcze i inne.

Witamina D – Co warto o niej wiedzieć?

Witamina D spełnia w organizmie wiele istotnych funkcji, a jej niedobory niosą za sobą konsekwencje. Dowiedz się więcej o witaminie D.

Orzechy makadamia i ich właściwości zdrowotne

Co to są orzechy makadamia? Orzechy makadamia to orzechy, które często określane są jako pestki w kształcie kulek. Charakteryzują się

Wpływ wody na organizm człowieka

Woda jest związkiem chemicznym niezbędnym do życia. To podstawowy składnik zarówno budulcowy, jak i funkcjonalny każdego żywego organizmu. Stanowi produkt

Międzynarodowy dzień mleka roślinnego

Mleko roślinne, a w zasadzie napój roślinny, to „wyciąg” z roślin stanowiący alternatywę dla mleka pochodzenia zwierzęcego. Smak oraz wartości

Kapusta pekińska

Kapusta pekińska jest cenionym warzywem, które charakteryzuje szerokie zastosowanie kulinarne, duża ilość składników odżywczych oraz łagodny smak. Dlaczego warto jeść

Międzynarodowy dzień zagrychy

„Zagrycha” – czyli słone i słodkie przekąski bardzo często pojawiające się przy alkoholu. Najczęściej są to wysokoprzetworzone i wysokokaloryczne produkty,

Grzyby jadalne

Grzyby – od lat cenione przede wszystkim za walory smakowe, rzadziej za witaminy i minerały w które obfitują. Brak wartości

Światowy dzień musztardy

Musztarda powstaje ze zmielonych ziaren gorczycy, które zazwyczaj łączy się z octem. Jest wiele rodzajów musztardy, które różnią się gatunkiem

Dzień świeżego oddechu

Sposoby na świeży oddech Podstawą świeżego oddechu jest prawidłowa higiena jamy ustnej, taka jak mycie zębów, języka oraz nitkowanie. Niezbędne

Dzień ostrygi

Ostrygi to przysmak ceniony na całym świecie. Dlaczego warto je jeść? Mają bardzo małą wartość kaloryczną – 100 g ostryg

Międzynarodowy dzień arbuza

Arbuz, słodka letnia przekąska, stanowiąca bogate źródło antyoksydantów, takich jak beta-karoten, likopen, luteina i witamina C, które wykazują działanie antynowotworowe,

Karmienie piersią

Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci rekomenduje karmienie niemowląt do 6. miesiąca życia wyłącznie mlekiem matki. Jeżeli kobieta

Międzynarodowy dzień sernika

Czy sernik może znaleźć się w diecie? Sernik – słodki deser, bardzo często królujący na polskich stołach. Tradycyjny sernik jest

Dzień wirusowego zapalenia wątroby

28 lipca obchodzony jest Światowy Dzień Wirusowego Zapalenia Wątroby (WZW). WZW to ostra choroba zakaźna, powodująca uszkodzenie wątroby. Wirusowe zapalenie

Superfoods

Ponad 60 % osób uniknęłoby poważnych chorób, gdyby w porę zmieniło nawyki żywieniowe. Każdego roku coraz większa ilość Polaków choruje

Światowy Dzień Frytek

Frytki – czy mogą być zdrowe? Podstawa dania, czyli ziemniaki same w sobie nie są wysokokaloryczne, ani niekorzystne dla zdrowia,

Światowy Dzień Czekolady

Czekolada – powszechnie lubiany słodki przysmak, który posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Niestety czekolada czekoladzie nierówna. Jaką zatem powinno się wybierać,

Dzień hot doga

Czy hot dog może być zdrowy? Częste spożywanie hot dogów nie jest korzystne dla zdrowia. Tradycyjny hot dog dostarcza od

Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili

Papryczki chili - podstawa pikantnych potraw, a także źródło prozdrowotnych składników. Za ostrość papryczki odpowiedzialna jest kapsaicyna, a nasilenie ostrości

Międzynarodowy Dzień Owoców

O owocach powiedziane zostało już niemal wszystko. Ile jednak z tego to fakty naukowe, a ile mity wiedzą eksperci –

27 czerwca obchodzony jest Dzień Walki z Cukrzycą

Osoby chorujące na cukrzycę powinny stosować zdrową, odpowiednio zbilansowaną dietę. Głównym celem dietoterapii jest przywrócenie właściwego stężenia glukozy we krwi.

Światowy Dzień Chorych na Osteoporozę

W czwartek, 24 czerwca, obchodziliśmy Światowy Dzień Chorych na Osteoporozę, w której bardzo dużą rolę pełni sposób odżywiania. W diecie

Międzynarodowy Dzień Krwiodawstwa

Jak powinna wyglądać dieta dzień przed oddaniem krwi? 48 godzin przed planowaną wizytą w punkcie krwiodawstwa należy powstrzymać się od

Jak pobudzić organizm i dodać mu energii?

Zmęczenie zapijane dużą ilością kawy, nagły spadek energii często wynikający z nieregularnego spożywania posiłków, a czasem po prostu gorszy dzień,

Dieta w cyklu kobiecym

W cyklu kobiecym biorą udział hormony, takie jak: estrogen, progesteron, hormon folikulotropowy (FSH), testosteron i hormon luteinizujący (LH).

Jak przygotować pełnowartościowego hamburgera?

Hamburger – wysokokaloryczny fast food podbijający podniebienia niejednego konsumenta. Ich duże spożycie wiąże się z ryzykiem chorób cywilizacyjnych, takich jak otyłość, cukrzyca, nadciśnienie czy nowotwory.

10 faktów i mitów dietetycznych

Nie zaleca się wykluczenia glutenu z diety bez konkretnych przeciwskazań, takich jak celiakia, alergia i nieceliakalna nadwrażliwość na gluten.

Właściwości lecznicze naparów ziołowych

Napary ziołowe znane i wykorzystywane są od tysięcy lat. Ich właściwości lecznicze zależą wyłącznie od obecności określonych związków chemicznych.

Fitoestrogen sprzymierzeniec czy wróg?

Fitoestrogen sprzymierzeniec czy wróg? Fitoestrogeny są to związki naturalnie występujące w roślinach, których struktura wykazuje duże podobieństwo do żeńskiego hormonu

Zaparcia – powiemy Ci jak ich uniknąć

Zaparcia - powiemy Ci jak ich uniknąć Zbliżają się święta a wraz z nimi okazje do spożycia potraw obciążających nasz

Jak wzmocnić swoją odporność przed wirusem?

Jak wzmocnić swoją odporność przed wirusem? Naukowcy z zakresu medycyny podjęli się trudnej walki z nieustannie mutującym koronawirusem, wywołującym chorobę zakaźną

Syndrom nocnego jedzenia (NES)

Zależność pomiędzy otyłością a występowaniem bezsenności stała się ostatnimi czasy przedmiotem wzmożonych badań. Zaobserwowano korelację pomiędzy zaburzeniami odżywiania i zaburzeniami snu.

Otyłość – istota problemu oraz jej rodzaje

Otyłość – istota problemu oraz jej rodzaje Jak szybko schudnąć Otyłość w XXI wieku stała się zjawiskiem tak powszechnym i

Ortoreksja – objawy i leczenie

Ortoreksja – objawy i leczenie Zdrowe odchudzanie W ostatnich latach obserwuje się wciąż rosnący odsetek osób z nadmierną masą ciała,

Leczenie otyłości – cel oraz sposoby

Leczenie otyłości – cel oraz sposoby Zdrowe i skuteczne odchudzanie Terapia otyłości to proces bardzo złożony, skomplikowany oraz często długotrwały.

Jak zmienić nawyki żywieniowe na zdrowe?

Jak zmienić nawyki żywieniowe na zdrowe? Co to są nawyki żywieniowe? Diety odchudzające - Lignaform Nawyki żywieniowe stanowią jedną ze

Dieta ketogeniczna – jej zasady, efekty, jadłospis

Dieta ketogeniczna (ketogenna, ketonowa; ang. ketogenic diet – w skrócie keto diet) może kojarzyć się z dietą osób chorych na padaczkę lekooporną.

Otyłość – przyczyny i skutki

Otyłość jest chorobą o bardzo złożonej etiologii, na jej rozwój oddziałuje wiele czynników, m.in. behawioralne, środowiskowe i genetyczne. Determinanty te, występując jednocześnie, wpływają na stan równowagi energetycznej organizmu.

Jak wygląda pierwsza wizyta u dietetyka?

Skuteczne odchudzanie pod nadzorem dietetyka. Po czym poznać dobrego dietetyka, jak wygląda wizyta u dietetyka – skutecznie chudnij ze wsparciem dietetyka.